Drożdżowiec wydaje się trudny i żmudny.. jest trochę pracy ale zawsze warto.
Nie pamiętam dokładnie proporcji bo przeważnie robię na wyczucie tak jak nauczyła mnie moja babcia. Jest to ulubione danie matki karmiącej, średnio raz w tygodniu prosi o przygotowanie blaszki 30x30cm. Przygotujcie mąkę, cukier, masło, cynamon, dużą blachę no i oczywiście jabłka :)
W przygotowaniu ciasta drożdżowego bardzo ważne jest przygotowanie odpowiedniej blachy ( im większa i wyższa tym lepsza). Oczywiście zależy to od ilości ciasta jakie przygotujemy. Wyznaję zasadę, że ciasto przed ponownym wyrośnięciem powinno zakrywać dno grubością maksymalnie 2 cm. Przepis na ciasto znajduje się w kolejnym wpisie.
JABŁKA DO DROŻDŻÓWKI:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w ósemki lub szesnastki.
Przekładamy do miski i obtaczamy w cukrze. Gdy oddadzą trochę wody, odlewamy ją do zlewu i dosypujemy do jabłek cynamon. Tak przygotowane jabłka będzie można wyłożyć na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz