Widelce weterani nadal nas odwiedzają ale ta historia nie o tym a o makaronie.
Nieskromnie powiem, że makaron był cudowny a powstał z konieczności i z przypadku, bo miałam niespodziewanych gości więc gotowałam tylko z tego co w lodówce. Dziękuję im za to bardzo.
Paczka makaronu
Koncentrat pomidorowy
2 łyżki Brązowego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka ocetu balsamicznego
pół szkalnki czerwonego wina
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
3 pomidory
ser żółty (gouda) ok,200g
rukola
Zaczynamy od gotowania makaronu, wg przepisu na opakowaniu, a może nawet 3 minuty krócej bo będziemy go później zapiekać.
Włączamy piekarnik (góra-dół) na 220 stopni.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, a na nią rozgnieciony ząbek czosnu, lekko szklimy i wlewamy przecier pomidorowy. Po kolei resztę płynnych składników oraz pokrojone w kostkę pomidory. Zwiększamy ogień by alkohol odparował na ok 2 minuty. Zmniejszamy i dusimy aż do ugotowania się makaronu. Makaron zalewmy szlklanką zimnej wody i oddcedzamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy razem z sosem. Posypujemy startą goudą i wsadzamy do nagrzanego pieca na 220 stopni na około 10-15 minut, zależy jak bardzo przypieczony ser lubimy.
Wyciągamy, nakładamy na talerze i dekorujemy rukolą lekko skropioną oliwą.
Smacznego :D
rukola
Zaczynamy od gotowania makaronu, wg przepisu na opakowaniu, a może nawet 3 minuty krócej bo będziemy go później zapiekać.
Włączamy piekarnik (góra-dół) na 220 stopni.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, a na nią rozgnieciony ząbek czosnu, lekko szklimy i wlewamy przecier pomidorowy. Po kolei resztę płynnych składników oraz pokrojone w kostkę pomidory. Zwiększamy ogień by alkohol odparował na ok 2 minuty. Zmniejszamy i dusimy aż do ugotowania się makaronu. Makaron zalewmy szlklanką zimnej wody i oddcedzamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy razem z sosem. Posypujemy startą goudą i wsadzamy do nagrzanego pieca na 220 stopni na około 10-15 minut, zależy jak bardzo przypieczony ser lubimy.
Wyciągamy, nakładamy na talerze i dekorujemy rukolą lekko skropioną oliwą.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz