Dwa rodzaje z braku czasu. Bułeczki z kruszonką i z lenistwa ślimaczki.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
35 g drożdży
pół szklanki mleka
3 żółtka lub 1 całe jajo
100 g roztopionego masła
pół szklanki cukru
1 mały cukier wanilinowy
szczypta soli
Kruszonka:
150 g masła
100 g mąki
50 g cukru
1 jajko
Farsz
0,5 kg twarogu półtłustego
2 zółtka
1 cukier waniliowy
garść rodzynek (niekoniecznie)
Robimy rozczyn z drożdży, mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Suche składniki dodajemy do przesianej mąki. Czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość i w tym czasie roztapiamy masło.
Dokładnie mieszamy suche składniki z żółtkami i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie (wpychając w nie powietrze). Na koniec powoli dolewamy roztopione masło i nadal ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (2h)
Przygotowujemy farsz. Twaróg, żółtka i cukier wanilinowy dokładnie ze sobą łączymy i wkładamy do lodówki.
Gotowe ciasto zbijamy ręką i zaczynamy formować kulki, później je lekko rozpłaszczamy i wkładamy farsz. Zalepiamy jakbyśmy tworzyli sakiewkę. Trzymając za końce maczamy w roztrzepanym jajku i w kruszonce, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, kruszonką do góry.
Można zrobić ślimaczki. Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy farsz, posypujemy rodzynkami i zwijamy. Kroimy w poprzek i układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia dla Ciebie i Koteczka ;)
Dzięki.
UsuńKociarnia wyjada kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
świeże i popijane mlekiem normalnie niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńCASINO TONIGHTLY CLOSED
OdpowiedzUsuńCasino Nightclub & Party Venue (Reservation) — 바카라 On 아트그라비아 장주님 July 26th, 2016 the casino club at the Mandalay Bay Resort and 토토 사이트 신고 Casino will be 크레이지 슬롯 closed. The 7 포커 casino will remain open indefinitely