Pizza. Nie mam pojęcia czy ktokolwiek może tego nie lubić. Jest to jeden ze sposobów na sprzątnięcie lodówki. To co dodajecie na pizzę to indywidualna sprawa. Widelce lubią różnie, jedni z mozzarellą inni z salami. Tutaj robiona pół na pół.
Widelców: 4
Ciasto drożdżowe: 10 g świeżych drożdzy
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
zioła opcjonalnie
Sos do pizzy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano, bazylia
Z drożdży zrobić rozczyn (można dodać szczyptę cukru i łyżkę mleka).
Odstawić na 10-15 minut. Suche składniki połączyć. Mąkę uprzednio przesiać. Rozczyn wlać do wyrobionej dziurki i dobrze zamieść ciasto. Wyrabiać jakieś 10 minut. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
Ciasto zbić pięścią. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Można zawinąć brzegi wkładając tam np. ser. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać i rozprowadzić równomiernie na pizzy.
Doprawić wg gustu.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika przez ok 20 minut. Kontrolować przez ostatnie 10 minut.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika przez ok 20 minut. Kontrolować przez ostatnie 10 minut.
Pizza wyszła znakomicie :) Polecam!
OdpowiedzUsuńNo proszę Cię... Aż tak się reklamować..? :D Nie ładnie !!
Usuń