Ciasto czekoladowe jest bardzo łatwe. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kaczora Donalda. Pyszne także bez dodatków, polane jedynie lukrem lub czekoladą.
Widelców: 5
Ciasto:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru (można mniej)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru pudru
150 g masła
3 jajka
100 ml ciepłej kawy
2 łyżki bułki tartej (do obsypania formy)
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Rozpuść masło i ostudź, wymieszaj delikatnie z suchymi składnikami. Rozbij jajka i wlej do ciasta. Wymieszaj. Dolej kawę i wymieszaj ponownie. Wysmaruj formę tłuszczem i obsyp bułką tartą. (tortownicę 20 cm lub podobnej wielkości).
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Piecz ok. 40 minut. Jeżeli użyjesz większej formy czas pieczenia się skraca.
Masa:
750 g śmietanki tortowej 30% ( rozdziel po 500 g i 250 g )
3 opakowanie Śmietan-fix (Dr Oetker) niekoniecznie.
0,5 kg (ok.15 sztuk) dorodnych truskawek
100 g borówek
100 g malin
Ostudzone ciasto przekrój w połowie. Zacznij ubijać śmietankę 500 g, po pojawieniu się pierwszych śladów po mikserze dosyp 2 opakowanie Śmietan-fixu i ubij na sztywno. W osobnym kubku rozgnieć 50 g borówek i 50 g malin. Dodaj do bitej śmietany i wymieszaj. Rozłóż na ciasto i posyp pozostałymi owocami (malinami i borówkami)...
Włóż ciasto do lodówki. Przygotuj truskawki (umyj i pozbądź się szypułek). Przekrój nożem na pół. Ubij pozostałą śmietankę (250 g) z Śmietan-fixem. Udekoruj truskawkami i gotowe.
Śmietan-fix pomaga utrzymać śmietanę. Nie podchodzi wodą i dłużej utrzymuje się w pożądanym kształcie.
Baardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuń