Przygotowanie gofrów to dla mnie czysta przyjemność, choć są nieco tuczące. Raz kiedyś można.
Deser przywołujący świąteczną atmosferę, dom wypełnia się zapachem korzennych przypraw i pomarańczy.. Ciężko tu o lepszy komentarz niż zdjęcia i przepis.
Gofry:
250g masła
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka (20 g) przyprawy do piernika
150g miodu
Sos pomarańczowy:
pół szklanki cukru
szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki miodu pitnego
4 plastry pomarańczy
Ciasto:
Jajka ucieramy z masłem na puszystą masę i dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste, możemy je rozcieńczyć odrobiną mleka.
Wypiekamy w nagrzanej tortownicy
Sos pomarańczowy:
Na suchą patelnię wsypujemy i karmelizujemy cukier, gdy zacznie się pienić wkładamy plastry pomarańczy a następnie wlewamy (UWAGA gorące!!!!) ostrożnie szklankę soku pomarańczowego i delikatnie mieszamy.
Wlewamy miód pitny i czekamy aż odparuje i sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gofry i dekorujemy plastrami pomarańczy. Ja użyłam świeżych i tych z sosu.
Dodałam jeszcze bitą śmietanę.
napewno pycha, wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuń