Strony

Calzone

Pikantnie pyszny farsz zamknięty w cieście drożdżowym pszenne-żytnim.
Pierwszy sposób na sprzątnięcie lodówki.

Widelców: 5




Ciasto:
150 g mąki pszennej chlebowej
szczypta soli
5-7 g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko

Nadzienie
duża cebula
200 g pieczarek
papryka czerwona
150 g startego sera 
100 g wędliny
łyżka przecieru pomidorowego
pomidorki koktajlowe
ząbek czosnku
pieprz, sól,
zioła prowansalskie
oliwa

Rozgrzać patelnię wrzucić na nią drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić. Pokroić w paski paprykę i wędlinę, pieczarki w kostkę lub w plastry. Dorzucić do patelni. Poczekać aż zmiękną. Doprawić ziołami, pieprzem i solą. 
Odstawić.

Zrobić rozczyn drożdżowy. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę i mleko. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie. Odłożyć na półtorej godziny. 
Później ciasto rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym. Na połowę nałożyć nadzienie, posypać startym serem. Nałożyć drugą połówkę i uformować pieroga zaklejając brzegi ciasta. Roztrzepać jajko i posmarować nim pieroga. Udekorować przekrojonymi w pół pomidorkami koktajlowymi. Nakłuć pieroga widelcem kilka razy. 
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 20 minut, aż skórka nabierze pięknego koloru. 

Najlepiej smakuje ciepłe.