Strony

Pizza cienkie ciasto


       Pizza. Nie mam pojęcia czy ktokolwiek może tego nie lubić. Jest to jeden ze    sposobów na sprzątnięcie lodówki. To co dodajecie na pizzę to indywidualna sprawa. Widelce lubią różnie, jedni z mozzarellą inni z salami. Tutaj robiona pół na pół.

Widelców: 4


Ciasto drożdżowe: 10 g świeżych drożdzy
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
zioła opcjonalnie

Sos do pizzy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano, bazylia



Z drożdży zrobić rozczyn (można dodać szczyptę cukru i łyżkę mleka). 
Odstawić na 10-15 minut. Suche składniki połączyć. Mąkę uprzednio przesiać. Rozczyn wlać do wyrobionej dziurki i dobrze zamieść ciasto. Wyrabiać jakieś 10 minut. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce. 

Ciasto zbić pięścią. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Można zawinąć brzegi wkładając tam np. ser. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać i rozprowadzić równomiernie na pizzy. 
Doprawić wg gustu. 
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika przez ok 20 minut. Kontrolować przez ostatnie 10 minut.