Strony

Eklery


Sobota w kuchni była bardzo pracowita i bardzo owocna.. ekler, sernik, bułki drożdżowe i ciasto drożdżowe z jabłkami.
Zaczynam od eklerów.
Ocenione przez widelce na 4,5  :)


eklerki


Składniki:

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
50g masła
4 jajka
szczypta soli

Krem:
1 szklanka kremówki
pół szklanki mleka
25-50g masła
1 łyżka krupczatki
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru (chyba że wolisz słodsze)
1 opakowanie cukru wanilinowego

Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady (dosładzałam cukrem pudrem) można użyć mlecznej
100 ml kremówki
wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, na wrząca miksturę wsypać mąkę i energicznie wymieszać (ciasto powinno odchodzić od garnka). Przestudzamy i dodajemy kolejno po jednym jajku. Nadziewamy szprycę i nakładając ciasto podwójnie układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na pół.

Krem: Zagotowujemy masło z mlekiem, kremówka i cukrami. Pozostałe składniki ucieramy w drugim naczyniu. Gdy mleko zacznie wrzeć i masło się rozpuści powoli dodajemy masę z drugiego naczynia (polecam użyć miksera) należy ciągle mieszać aż do zgęstnienia.
Krem lekko przestudzamy i nadziewamy nim eklery przy użyciu szprycy. Krem jest pyszny dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Polewa: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wszystkie składniki ciągle mieszając. Używając pędzla nanosimy na eklerki.