Strony

Bułeczki drożdżowe z twarogiem

 Zdecydowanie 5 widelców (podobno).

Dwa rodzaje z braku czasu. Bułeczki z kruszonką i z lenistwa ślimaczki.



Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
35 g drożdży
pół szklanki mleka
3 żółtka lub 1 całe jajo
100 g roztopionego masła
pół szklanki cukru
1 mały cukier wanilinowy
szczypta soli

Kruszonka:
150 g masła
100 g mąki
50 g cukru
1 jajko

Farsz
0,5 kg twarogu półtłustego
2 zółtka
1 cukier waniliowy
garść rodzynek (niekoniecznie)


Robimy rozczyn z drożdży, mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Suche składniki dodajemy do przesianej mąki. Czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość i w tym czasie roztapiamy masło. 
Dokładnie mieszamy suche składniki z żółtkami i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie (wpychając w nie powietrze). Na koniec powoli dolewamy roztopione masło i nadal ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (2h)

Przygotowujemy farsz. Twaróg, żółtka i cukier wanilinowy dokładnie ze sobą łączymy i wkładamy do lodówki. 

Gotowe ciasto zbijamy ręką i zaczynamy formować kulki, później je lekko rozpłaszczamy i wkładamy farsz. Zalepiamy jakbyśmy tworzyli sakiewkę. Trzymając za końce  maczamy w roztrzepanym jajku i w kruszonce, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, kruszonką do góry. 

Można zrobić ślimaczki. Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy farsz, posypujemy rodzynkami i zwijamy. Kroimy w poprzek i układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem. 


Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut.