Strony

Tarta jogurtowa z nektarynkami i śliwkami

Wracam po przerwie przepyszną tartą jogurtową na kruchym cieście. Przepis przesadnie prosty, o ile nie popełni się takiego błędu jak ja.
Niestety nie obyło się bez wpadek. Kruche ciasto całkowicie oderwało się od formy mimo tego, że obciążyłam i nakłułam jak należy ;/ trudno, ale udało się wybrnąć.
Pokruszone kruche ciasto wróciło na spód formy...


ciasto z jogurtem naturalnym


Składniki na masę jogurtową:
1 duży jogurt naturalny (450g)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki
ponadto 4 duże nektarynki (pokrojone w ósemki) i 2 śliwki

Składniki na kruche ciasto:
150 g mąki
200 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
szczypta soli

Zaczynamy od ciasta. Najpierw mieszamy suche składniki, zimne masło łączymy z mąką za pomocą noża. Staramy się oddać jak najmniej ciepła z rąk do ciasta. Dodajemy wodę po łyżce i obserwujemy ciasto. Zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Rozwałkowujemy dosyć cienko wykładamy spód formy do tarty. Nakłuwamy, przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy suchą fasolę. Wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdejmujemy folię i fasolę i ponownie na 15 minut.

W tym czasie robimy masę jogurtową. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki :D i tyle :)
Wyciągamy tartę, wylewamy masę jogurtową i układamy śliwki i nektarynki rozpoczynając od środka.