Strony

Pyszne ciasto czekoladowe bez jajek

Moje ulubione ciasto czekoladowe. Wilgotne i mocno mocno czekoladowe. Idealnie się sprawdziło jako deser po domowym sushi. Szybkie i banalnie proste choć ilość składników może przytłaczać.




Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki kakao,
50g masła
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy,
pół kostki czekolady
1 szklanka kefiru lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiórek kokosowych
cukier puder do posypania
4 łyżki wody

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie przygotowujemy tortownicę (21 cm średnicy), możemy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Roztapiamy masło. Resztę składników wsypujemy i wlewamy do miski. Chwytamy drewnianą łyżkę lub trzepaczkę i mieszamy wszystko dokładnie. Siekamy czekoladę dosyć drobno i wrzucamy do ciasta. Ciasto nie powinno być zbite. Gęstość słodkiej śmietany będzie idealna. Przekładamy do formy i pieczemy przez ok 40 minut. Wyjmujemy i studzimy w tortownicy (po upieczeniu powinna odchodzić od tortownicy). Posypujemy cukrem pudrem i odrobiną wiórek kokosowych.
Smacznego !