Strony

Ravioli z dorszem i ricottą na szpinaku

Druga i w końcu udana próba zrobienia ravioli. Widelce oceniły danie na 4,5 i na 3 ze względu na brak czegoś pomidorowego :D Przygotowanie zajmuje ok. 1 godzinę ale warto.



Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
4 jaja (2 całe + 2 żółtka)
sól
2 łyżki oliwy

Farsz:
2 filety z dorsza
3 łyżki serka ricotta
pół papryki
pęczek koperku (użyjmy tylko części, gdy posiekamy to ok.2 łyżek)
pół pęczka szczypiorku
50g boczku wędzonego
sól, pieprz

Szpinak:
300g szpinaku
pół cebuli
łyżka masła
ząbek czosnku

Do posypania:
100g sera dojrzewającego
koperek posiekany

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Zagniatamy wszystkie składniki, po czym zawijamy w folię i kładziemy obok by ciasto odpoczęło. W tym czasie robimy farsz. Drobno siekamy szczypiorek, koperek, paprykę. Smażymy rybę (krótko ok. minuty na stronę) i boczek. Wszystko umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy serka ricotta po łyżce i sprawdzamy konsystencję (nie może być zbyt płynny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dzielimy ciasto na dwie części rozwałkowujemy cienko ciasto. W tym samym czasie wstawmy osoloną wodę na gaz. Na rozwałkowane ciasto (pierwszą część) łyżką nakładamy farsz w odstępach ok 5 cm pamiętając że musimy pozostawić miejsca na sklejenie płatów ciasta. Nakładamy drugi płat ciasta i sklejamy dookoła farszu. Przy pomocy ostrego noża wycinamy prostokąty,kwadraty, koła.. co tylko nam się podoba. Ja użyłam noża do krojenia pizzy.

Przygotowane ravioli wkładamy na wrzącą wodę i gotujemy kilka minut od ponownego zawrzenia wody. Możemy przygotować szpinak podczas gotowania się pierożków. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną w małą kostkę cebulkę, czosnek a następnie szpinak. Czekamy kilka minut często mieszając. Przekładamy na talerz i dekorujemy startym serem i posiekanym koperkiem. Smacznego :)